

Pusdienu pārtraukums ir viena no patīkamākajām un svarīgākajām jebkura darba sastāvdaļām. It īpaši ofisā! Jūs varat atnest iepriekš pagatavotu ēdienu no mājām vai pasūtīt biznesa pusdienas no restorāna. Bet ko citu valstu iedzīvotāji ēd pusdienās? Laiks to uzzināt!
Spānija
Biznesa pusdienas spāņu gaumē sevī iekļauj pirmo ēdienu – parasti salātu vai zupu, pamatēdienu, piemēram, gaļu ar piedevām un, protams, saldo desertu ar kafiju vai tēju. Ofisa darbinieki parasti pusdieno kafejnīcās vai restorānos, visbiežāk lielās kompānijas un pavisam nesteidzīgi. Kur steigties? Pusdienu pārtraukums ilgst 2 stundas, no 14:00 līdz 16:00. Daži spāņi nes ēdienu no mājām, bet lielākoties pusdienu maltīte tiek ieturēta restorānā.
Vācija
Vācija ir pilnīgs pretstats Spānijai – tur pusdienu pārtraukums aizņem tikai pusstundu un konkrēts laiks, kad jāsākas pusdienām, nav noteikts. Ofisa darbinieki paši izvēlas, cikos sākas pusdienu pārtraukums. Visos ofisos ir ēdnīcas, kā arī īpašas istabas, lai sasildītu no mājām atnesto ēdienu. Parasti pusdienas Vācijā sastāv no pamatēdiena un kaut kā salda, piemēram, jogurta.
Japāna
Vispopulārākās biznesa pusdienas Japānā ir bento – ēdiens kastītē. Kas tajā ir iekšā? Ēdiena kastītē liek salātu porciju (vai arī svaigus vai marinētus dārzeņus), gaļu vai zovos un, protams, galvenā japāņu biznesa pusdienu sastāvdaļa – rīsa porcija. Izņemot bento, japāņi mēdz iet uz restorāniem vai kafejnīcām, kas atrodas blakus pie ofisa. Tāpat kā Vācijā – konkrēts pusdienu pārtraukuma laiks nav noteikts.
ASV
Darbinieki ASV diezgan bieži rīko pusdienu pārtraukumu darba vietā, ēdot no mājas atnesto ēdienu vai pasūtot ēdienu uz biroju. Taču ir arī tādi, kas iet uz ēdnīcām vai kafejnīcām un pasūta box-lunch (pusdienu kastīti). Box-lunch sevī ietver sendviču (piemēram – ar tunci), salātu un kaut ko kraukšķīgu (piemēram – čipšus) un limonādi. Par diezgan biežu alternatīvu uzskata arī ātros ēdināšanas restorānus – nereti amerikāņi pusdienu laikā ēd hamburgerus, kartupeļus frī un dzer limonādes. Taču lielākā daļa ēd mājās pagatavotu ēdienu.
Ķīna
Ķīnā ir ļoti maza varbūtība psudienu laikā redzēt kādu ar sendviču rokās. Pusdienu pārtraukums Ķīnā sākas no plkst. 12 un ilgst stundu. Attieksme pret pusdienām ir ļoti nopietna – tieši tāpēc biznesa pusdienas sastāv no pirmā ēdiena (zupa vai salāti), karsta pamatēdiena (obligātā sastāvdaļa – rīsi) un deserts ar kafiju vai tēju. Ēdnīcās ķīnieši ēd diezgan reti, lielākoties ēdienu pasūta no restorāniem. Agrāk bija pieņemts nest uz darbu mājās pagatavotu ēdienu, taču nesen to aizliedza stipras ēdiena smaržas dēļ.
Latvija
Daudzos Latvijas restorānos un kafejnīcās (precīzāk – Rīgas centrā), Jūs redzēsiet daudzas izkārtnes, kur obligāti būs arī biznesa pusdienu piedāvājums. Visbiežāk to pasniedz no 12 līdz 3 vai 4 dienā. Biznesa pusdienas parasti ietver sevī pirmo ēdienu (salātus vai zupu) un pamatēdienu. Pusdienu pauzes laikā ir iespēja aiziet uz tuvāko kafejnīcu un baudīt no mājām atnesto ēdienu vai pasūtīt biznesa pusdienas no restorāna.
Francija
Francija – valsts, kurā biznesa pusdienas sākas vienā un tajā pašā laikā, precīzāk – pusvienos un neviens nesteidzas iet uz darbu ātrāk nekā pēc divām stundām. Lielākoties franči pusdienu laikā iet uz kompānijas ēdnīcu, kur viņiem ir atlaide no 70% līdz 80%. Dotos kuponus ofisa darbiniekiem dod kompānija. Daži rezervē galdiņus kafejnīcās vai restorānos.. Pusdienas arī sastāv no salātiem, pamatēdiena un deserta ar kafiju. Diemžēl vīnam un svarīgu jautājumu risināšanai nav nekāda sakara ar biznesa pusdienām.